dimecres, 13 de febrer del 2013

La Vella Quaresma

 
La Vella Quaresma apareix a l'escola per fer fora el Rei Carnestoltes. Adopta la forma d’una vella amb set cames que va perdent d’una en una a mesura que van passant les setmana de Quaresma.  Va vestida com una pagesa mallorquina (coneguda com a Jaia Corema) o una vella catalana. A les mans duu o bé dos bacallans o bé un bacallà i una graella. 
Durant els dies de carnaval el rei carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita. La vella Quaresma acaba guanyant, i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes: els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, a l’ordre i a la calma. Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Nomes els diumenges es podia menjar peix. Per això, la vella Quaresma porta sempre un tros de bacallà. 
La Vella, cal retallar-la el Dimarts Gras, l’últim dia dels Carnestoltes, i cal penjar-la, el Dimecres de Cendra, en una finestra de la casa que doni a l’exterior. Els dissabtes de Quaresma li heu de tallar un peu (nosaltres a l’escola, ho fem cada divendres). Així, sempre sabreu quantes setmanes falten perquè arribi la Pasqua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada